DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

5 tips voor bescherming tegen zonnebrand

5 manieren om je paard te beschermen tegen zonnebrand

De zomer is vaak het meest geliefde seizoen van vele paardeneigenaren. Helaas heeft het prachtige weer en de stralende zon ook een keerzijde, voor paarden met een lichte kleur is zonnebrand een veel voorkomend probleem. Net als bij mensen wordt bij paarden zonnebrand veroorzaakt door een langdurige blootstelling aan schadelijke UV straling.

Melanine (organisch pigment in de huid) beschermt je paard tegen zonnebrand, maar witte en roze gekleurde plekken waar weinig pigment aanwezig is (zoals de neus, kootholtes ed.) zijn extra gevoelig voor zonnebrand. De beste manier om zonnebrand te voorkomen is door bescherming.

 

  1. Tijdstip

Als je paard extreem gevoelig is voor zonnebrand zet hem dan niet buiten tussen 10:00 en 16:00. In deze periode is de UV straling het sterkst en de kans op verbranding het grootst.

  1. Zonnebrandcrème

Bescherm de gevoelige delen met zonnebrandcrème. Hiermee breng je fysiek een barrière aan tussen de huid van je paard en schadelijke straling. Zonnebrandcrème bevat altijd meerdere actieve ingrediënten, zowel organisch (denk aan oxybenzone) als anorganisch (zoals zink of titaniumoxide). Het voordeel van een crème met zink is dat zink niet oplosbaar is in water dus de crème blijft beter zitten als je paard bijvoorbeeld drinkt of wanneer het gras nat is. Neem altijd een crème met minimaal een SPF 30. Breng de crème meerdere malen per dag aan voor de beste bescherming.

  1. Laat je niet misleiden door bewolking

Zelfs tijdens bewolkte dagen is UV straling aanwezig en kan je paard dus verbranden. Zorg er dus altijd voor dat als je paard al verbrand is dat hij ook tijdens bewolkte dagen met bescherming naar buiten gaat.

  1. Vliegenmasker

De huid rondom de ogen en neus van je paard is extreem gevoelig. Wanneer je paard verbrand rondom zijn neus en mond kan dit heel erg pijnlijk zijn en daarom ook problemen geven met eten en drinken. Verbranding op het hoofd kan je voorkomen door een goed UV-werend vliegenmasker op te doen. Wij hebben meerdere vliegenmaskers met neusbescherming in het assortiment die hier geschikt voor zijn.

  1. Vliegendeken

Als je paard ook op de rest van zijn lichaam licht van kleur is, is het raadzaam om een UV-werende vliegendeken te dragen. Hiermee bescherm je de huid van je paard tegen schadelijke UV-straling en verbranding.