DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Zonnebrand bescherming voor paarden

Door de zon een rode en verbrande huid oplopen is voor ons, mensen, niet fijn maar ook paarden kunnen hier last van krijgen. In deze blog lees je alles over zonnebrand bij paarden en hoe je hiervoor kunt beschermen.

Paarden die een hele dag in de volle zon staat loopt kans op verbranding. De huid die hiervoor gevoelig is zijn voornamelijk witte haren op de neus, lippen en benen. Deze huid is bevat minder haar en hierdoor kunnen de UV stralen gemakkelijk op de huid komen. Een donkere huid neemt minder snel UV straling op en verbrand hierdoor minder snel.

Een verbrande huid is te herkennen aan de rode gloed en vaak is de huid ook warm en gevoelig. Wanneer het paard langer last heeft van een verbrande huid kan dit te zien zijn aan blaasjes en korstjes op de huid.

Bij verbranding van de huid is het verstandig om het paard uit de zon te halen. Tevens is het handig om de verbrande delen te beschermen tegen de UV stralen door middel van neusnetjes, vliegenmaskers of dekens speciale UV werende werking zoals de Equilibrium neusnetjes, vliegenmaskers of de UV werende dekens van Rambo.

Het is ook mogelijk de gevoelige huid van je paard met een watervaste zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (bijvoorbeeld factor 50). De Groom Away Soothing Sun Protection is een product wat speciaal gemaakt is voor paarden. Deze zonnebrandcrème is extra waterbestendig waardoor de werking langer is dan een gewone zonnebrandcrème. Bij een heftigere verbranding adviseren wij contact op te nemen met de dierenarts om zo de juiste behandeling in te zetten.

 

Heeft het paard last van verbranding op de benen zijn de Rambo Flyboots een uitkomst. Deze beschermers zijn UV werend en gemaakt van airmesh polyester waardoor er toch nog een goede luchtcirculatie is.

Is de huid toch verbrand na een zonnige zomerdag? Koel en kalmeer de huid met bijvoorbeeld een vettige zalf zoals zinkzalf. Probeer je paard uit de zon te houden tot dat de huid gekalmeerd is en smeer deze daarna in met een goede zonnebrandcrème.