DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Wennen aan voorjaarsgras

Het lekkere weer is in aankomst en de wei wordt ook steeds groener. De hoogste tijd om je paard weer te laten genieten van het heerlijke groene gras. In deze blog lees je alles over het voorjaarsgras en hoe je je paard er het beste aan kan laten wennen.

In het voorjaar is het vaak ’s nachts nog koud en overdag schijnt lekker de zon. Door de zon worden er veel suikers (sucrose en fructaan)  aangemaakt, die normaal gesproken ‘s nachts worden omgezet en gebruikt om te groeien. Door de kou in de nacht stopt dit proces en worden de suikers niet volledig omgezet en blijven hierdoor in het gras zitten. Daarom is met name in de ochtend het gras rijk aan fructaan. Wanneer het weer wat warmer wordt zullen de suikers in het gras weer worden gebruikt als energie om te groeien. De waarden zullen dan weer zakken.

 

Dit voorjaarsgras betekent dus een verandering in het rantsoen, en deze kunnen de stofwisseling verstoren. Door de grote hoeveelheden suikers uit het gras neemt de gasvorming in de darmen toe wat kan leiden tot koliek en/of diarree.

Ook een veel voorkomend verschijnsel door het groene voorjaarsgras is dat paarden hoefbevangen raken door de grote hoeveelheden suiker die binnen komen.

 

Als je paard in de winter ook veel buiten staat dan zal het voorjaarsgras weinig problemen opleveren. Het verteringssysteem kan geleidelijk wennen aan de veranderingen in het gras en hierdoor wordt de stofwisseling niet ineens verstoord door alle suikers.

Wanneer je paard in de winter veel op stal staat en wanneer de zon weer schijnt naar buiten mag is het belangrijk om de grasinname op te bouwen zodat het paard kan wennen aan de verandering van het rantsoen.

Om je paard te laten wennen aan het voorjaarsgras is het handig om een aantal dagen voordat je paard weer op de wei mag, je paard aan de hand te laten grazen. Dit kan ongeveer een kwartier en kun je iedere dag uitbouwen naar uiteindelijk de dag dat je paard de wei weer op mag. De stofwisseling is dan al gewend aan de voedingsstoffen uit het verse gras en hierdoor ontstaan er minder problemen.

Naast de gevaren van het voorjaarsgras met de stofwisseling is het ook handig om voorbereid de wei op te gaan. Denk hierbij een bescherming om de benen om eventuele blessures tegen te gaan en natuurlijk ook bescherming tegen de vervelende vliegen en dazen met een vliegendeken en –masker.