DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Vijf belangrijke feiten over water

In deze blog lees je meer over waarom je paard altijd moet beschikken over voldoende water en ook genoeg moet drinken.

Water is één van de zes belangrijke basisbehoeften van een paard en het is dan ook belangrijk om je paard altijd de mogelijkheid te bieden water te kunnen drinken.

De vijf feiten over water zijn:

  1. Paarden drinken normaal 20 – 50 liter water op een dag. Wanneer je paard op stal staat met een geautomatiseerde drinkbak is het eenvoudig om te drinken. Staat je paard in de wei is het belangrijk om genoeg drinkplekken te creëren zodat je paard altijd kan drinken, ook wanneer deze in een groep staat. Door de rangorde in een groep kan het voorkomen dat een paard niet de kans krijgt genoeg te drinken. Daarom is het handig om meerdere drinkplekken aan te bieden.
  2. Wanneer paarden in de wei staan en er is genoeg gras aanwezig krijgt het paard al ongeveer 60% vocht binnen via het gras. Als je paard veel op stal staat moet deze hoeveelheid water gedronken worden. In hooi en brok zit weinig vocht wat een paard kan gebruiken.
  3. Het weer en de trainingen met je paard zijn ook van grote invloed op de waterinname van je paard. Is het een warme dag of heb je een zware training gehad dan verliest je paard met het zweten veel vocht. Tijdens deze momenten is het belangrijk om je paard direct vers water aan te bieden om de tekorten weer aan te vullen. Tijdens warme zomerdagen drinken paarden over het algemeen meer dan wanneer het wat kouder is.
  4. Wanneer je paard bijvoorbeeld diarree heeft, heeft dit grote invloed op het waterpeil in het lichaam. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je paard, ook wanneer de gezondheid niet optimaal is, genoeg drinkt. Je kan eventueel het water een smaakje geven met bijvoorbeeld appelsap om het aantrekkelijker te maken voor je paard. Een slobber met extra water kan ook bijdragen aan het drinken van water.
  5. Natuurlijk water zoals water in sloten of vijvers is vaak niet helemaal zuiver. Het is daarom aanbevolen ook vers en schoon water aan je paard aan te bieden. Het water in sloten of vijvers kan verkeerde algen bevatten en wanneer je paard daar te veel van binnen krijgt is dat niet goed voor de gezondheid.