DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Tips voor het wassen van vieze dekens!

Een deken wassen waarmee je paard in zand, modder en mest heeft liggen rollen is een probleem waar iedereen last van heeft aan het einde van het seizoen. Daarnaast moet de (buiten)deken wel waterdicht blijven en de kleur moet ook hetzelfde blijven. In deze blog lees je alles over het wassen van je (vieze) dekens.

Er zijn speciale bedrijven waar je tegen betaling vieze dekens kunt laten wassen maar het is ook heel eenvoudig zelf te doen. Je hebt hiervoor wel een wasmachine nodig waar vieze materialen in mogen en het liefste geen kleding of andere goede materialen, omdat het kan zijn dat er vieze resten in de wasmachine blijven hangen en dat heb je liever niet op je goede kleding.

Voor het wassen van paardendekens zijn er speciale wasmiddeltjes voor paardendekens. Dit is omdat gewoon wasmiddel voor je eigen kleding geen waterdichte werking heeft op de kleren. Horseware en Bucas hebben speciaal wasmiddel ontwikkeld waarbij er een speciale coating wordt achtergelaten voor de waterdichtheid van je deken.

 

Horseware Rug Wash

Deze flacon van Horseware heeft een handige draaidop en het is goed te doseren. Het wasmiddel is 100% biologisch afbreekbaar en het kan gebruikt worden, naast het wassen van de dekens, voor bont en rijbroeken met een lederen zitvlak. Het wasmiddel is geurloos en je hebt maar een scheutje nodig voor een schone deken. Wel is het handig om de deken te wassen op een langer programma zodat de deken mooi schoon wordt. Horseware heeft ook een speciale conditioner welke gebruikt kan worden nadat de deken een aantal keer gewassen is om de resterende zeepresten te verwijderen.

 

 

Bucas Rug Wash

Dit wasmiddel is verkrijgbaar in 250ml en 5000 ml. Dit wasmiddel zorgt er ook voor dat de waterdichte coating van de deken in tact blijft. Gebruik ongeveer 50 ml van het Bucas wasmiddel per wasbeurt om de deken goed schoon te krijgen. Ook dit wasmiddel heeft geen geur. Bucas heeft speciaal voor de buitenlaag van de outdoor dekens een speciale Rug Conditioner. Deze spray kan gebruikt worden om de waterafstotende buitenlaag van Teflon te extra beschermen tegen slijtage en weersomstandigheden.

Wij adviseren om de dekens te wassen om een langer programma en niet warmer dan 40 graden. Tevens is het verstandig, ter bescherming van de wasmachine, om de gespen vast te binden zodat deze niet los tegen de wasmachine stoten. Het is handig om na het wassen van de dekens, deze te laten drogen in een open (droge) ruimte en ze mogen niet in de droger. Ook is het handig om, afhankelijk van de grootte van de wasmachine, de dekens één voor één te wassen.