DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Tips voor een vliegvrije zomer!

Tips voor een vliegvrije zomer

Met de zomer in aantocht, is het een goede tijd voor paardeneigenaren om voorbereidingen te treffen voor een vliegvrij verblijf in de zomer. Hoewel er geen manier is om de vliegen helemaal te verbannen van het terrein, een structurele aanpak ter voorkoming van overlast is zeker mogelijk. Het geheim is vroeg beginnen met het voorbereiden van de stal.

Insecten zijn niet alleen vervelend voor het paard, ze kunnen ook gevaarlijk zijn. Sommige insecten kunnen ziektes overbrengen of allergische reacties oproepen. Muggen, in het bijzonder, worden in verband gebracht met de verspreiding van onder andere het West Nijl Virus, Eastern Equine Encephalitis (EEE) en Western Equine Encephalitis (WEE). Paarden kunnen ook een allergische reactie ontwikkelen op de beet van de Culicoïdes mug (ook wel bekend als knutjes). Deze kleine vliegjes staan bekend om het effect wat ze teweeg brengen, namelijk zomereczeem. Dit kan leiden tot schuren, jeuk, verlies van haar, schilferende huid en korstjes van de huid in de aangedane gebieden. Om je paard te behoeden van dit ongemak, is het belangrijk een goed plan van aanpak te hebben om van alle kanten te voorkomen dat er overlast ontstaat. Dit omvat onder andere stalmanagement, het gebruik van dekens en eventueel aanbieden van voer wat helpt bij het weren van insecten.

1. Houd vliegen van het terrein

Een schoon terrein is net zo belangrijk als het managen van de directe omgeving (stal, weide) van het paard. Stilstaand water is een perfecte plek voor muggen om de eitjes te leggen, laat dus niet onnodig stilstaand water staan, zoals volle emmers water met regenwater ed. Andere insecten hebben liever een zompige grond om hun eitjes in te leggen. Dit betekent dat stallen niet alleen regelmatig moeten worden uitgemest, maar het materiaal  (bijvoorbeeld een stalmat) dient ook te worden verwijderd, gereinigd en gedroogd voordat ze worden teruggeplaatst in de stal.

2. Voer supplementen voor vliegenwering

Veel paardeneigenaren voeren supplementen die ingrediënten als knoflook en appelazijn bevatten om het paard van binnenuit te beschermen tegen insecten. Deze ingrediënten kunnen vliegen ontmoedigen het paard te bijten of lastig te vallen, zelfs als je paard het enige is wat dit supplement toegediend krijgt. Let bij supplementen met knoflook wel op de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet wordt overschreden.

3. Houd de bestaande populatie onder controle

Hoewel het onmogelijk is alle insecten te elimineren, zijn er manieren om de bestaande insectenpopulatie te laten krimpen. Een manier is een vang systeem, bijvoorbeeld met plak strips, vliegenvangers, aas, automatische vernevelaars en omgevingssprays. Deze middelen kunnen zowel binnen en buiten de stal worden gebruikt, zodat je de vliegen kunt bestrijden, ongeacht waar ze zijn.

4. Bescherm je paard

Paardeneigenaren kunnen aanvullende maatregelen treffen om hun paard te beschermen tegen insecten, zoals vliegendekens, vliegenmaskers en mesh beenbeschermers om een fysieke barriere te leggen tussen het paard en de insecten. Er zijn ook sprays die zijn ontwikkeld om direct op het paard te worden aangebracht. Dit is aan te raden tijdens het rijden, wanneer het niet mogelijk is om een deken te gebruiken om je paard te beschermen. Ventilators kunnen ook bijdragen aan een vliegvrije stal. Dit kan vooral voor paarden die op stal worden gehouden tijdens de zomer een uitkomst bieden.