DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Tips voor het perfecte vliegenmasker!

Dagelijks worden wij om advies gevraagd om een goede keuze te kunnen maken voor het perfecte vliegenmasker. Wij merken dat de overlast van vliegen en insecten dit jaar nog nooit zo erg is geweest en dat de vraag naar goede bescherming groot is! Sinds het aanbod in vliegenspray’s flink beperkt is, is de vraag naar ander soort bescherming gestegen. Wil je je paard ongestoord de wei op doen is het daarom belangrijk om hem goed te beschermen tegen vliegen en insecten door middel van een vliegendeken en -masker. In deze post leggen wij uit waarom je een vliegenmaskers nodig hebt en waar je op moet letten bij de aanschaf van het masker en bij het passen van het masker. Plus nog een aantal persoonlijke favorieten!

Waarom heb je een vliegenmasker nodig?

Een vliegenmasker beschermt de ogen van je paard tegen insecten en stof. Insecten gaan graag rondom het hoofd van je paard zitten wat voor veel irritatie kan leiden en tot ontstoken en geïrriteerde ogen. Door je paard een vliegenmasker om te doen maken insecten niet direct contact met de huid zodat je paard beschermd en ongestoord in de wei kan grazen. Tevens kunnen enkele vliegenmaskers gebruikt worden om mee te rijden, let dan wel op dat je kiest voor een vliegenmasker gemaakt van een hele fijnmazige stof zodat je paard goed zicht heeft.

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een vliegenmasker?

Er zijn verschillende modellen vliegenmaskers verkrijgbaar. Zo heb je simpele vliegenmaskers zonder oren of hele complete maskers met oren en neusbescherming voor totale bescherming. De keuze voor een vliegenmasker hangt af van hoe groot de overlast van insecten is. Zijn er veel vliegen dan adviseren wij een vliegenmasker met oren en neusbescherming. Wij adviseren tevens een vliegenmasker met neusbescherming voor paarden met een lichtgekleurde neus, zo voorkom je zonnebrand. Heb je enkel een vliegenmaskers nodig voor het beschermen van de ogen tegen zand en stof dan adviseren wij een vliegenmasker zonder oren. Wil je het vliegenmasker gebruiken op de wei en staat je paard in een groep? Dan adviseren wij een vliegenmasker van een iets stuggere (geplastificeerde) stof, deze stof kan net iets meer hebben. Staat je paard alleen in de wei of wil je het masker gebruiken om mee te rijden? Dan adviseren wij een vliegenmaskers van een hele fijnmazige stof, deze stof is kwetsbaarder maar biedt wel meer zicht.

Waar moet je opletten bij het passen van een vliegenmaskers?

Het is belangrijk dat een vliegenmasker goed aansluit rondom het hoofd zodat er geen ruimte is voor vliegen om onder het vliegenmasker te komen. Daarnaast moet het masker niet te strak zitten. De meeste vliegenmaskers zijn voorzien bontrandje. Het voordeel hiervan is dat het masker niet schuurt en prettig draagt. Tevens is een groot voordeel dat insecten en vliegen minder snel onder het masker doorkomen omdat het dikkere bontrandje als een soort barrière werkt. Nog een belangrijk punt om op te letten tijdens het passen is dat het masker mooi van de ogen afstaat. Het masker mag de ogen en wimpers niet raken. De meeste vliegenmaskers zijn gemaakt van een stugge geplastificeerde maasstof zodat het masker mooi van het hoofd afstaat, dit bevordert ook het zicht. Tevens zijn er speciale maskers op de markt zoals de Rambo Fly Mask plus waar een buigzame ring inzit zodat het masker nog meer van de ogen afstaat. Let er als laatst nog op dat de stof van het masker genoeg doorschijnend is, dit kan je simpel controleren door zelf door het masker heen te kijken. Vaak geldt hoe fijnmaziger de stof hoe meer zicht, deze maskers zijn ook geschikt om mee te rijden. Helaas is een fijnmazige stof ook kwetsbaarder, als je paard dus met een vriendje in de wei staat adviseren wij te kiezen voor een stuggere (geplastificeerde) stof.

Onze favorieten:

  1. Het Rambo vliegenmasker plus. Dit masker heeft eigenlijk alles in 1. Het masker biedt goed zicht, terwijl het toch van een stugge geplastificeerde stof gemaakt is. Omdat het masker meer van het hoofd afstaat wordt het zicht verbeterd. De neusbescherming is afneembaar, wij adviseren deze wel te gebruiken voor paarden met een lichtgekleurde neus. Tevens is het masker behandeld met het insectwerende middel Vamoose zodat vliegen sowieso niet graag in de buurt komen!
  2. Busse Fly Protection vliegenmasker. Dit masker is van een fijn gemaasde stof, het masker biedt veel zicht en is daarom ook geschikt voor het rijden. De oren zijn een een luchtig mesh materiaal zodat je paard niet gaat zweten. Het neusgedeelte is afneembaar door middel van een ritssluiting. Dit masker is een must-have voor paarden met een grote voorpluk, dit masker heeft een gat waar de voorpluk doorheen kan zodat deze niet in het masker zit.
  3. Lemieux vliegenmaskers. Alle vliegenmaskers van Lemieux zijn aan de binnenzijde bij de neus en bij de ogen voorzien van een zacht bontrandje, voor extra comfort. Het materiaal van de maskers is heel zacht en voelt comfortabel aan, daarnaast is de gemaasde stof heel fijn en heeft paard goed zicht. Ook geschikt om mee te rijden. De Lemieux maskers zijn verkrijgbaar in 3 varianten; zonder oren, met oren of met oren en neusbescherming.