DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Tips voor het perfecte vliegenmasker!

Vliegenmasker

Dagelijks worden wij om advies gevraagd om een goede keuze te kunnen maken voor het perfecte vliegenmasker.  Sinds het aanbod in vliegenspray’s flink beperkt is, is de vraag naar ander soort bescherming gestegen. Wil je je paard ongestoord de wei op doen is het daarom belangrijk om hem goed te beschermen tegen vliegen en insecten door middel van een vliegendeken en -masker. In deze post leggen wij uit waarom je een vliegenmaskers nodig hebt en waar je op moet letten bij de aanschaf van het masker en bij het passen van het masker. Plus nog een aantal persoonlijke favorieten!

Waarom heb je een vliegenmasker nodig?

Een vliegenmasker beschermt de ogen van je paard tegen insecten en stof. Insecten gaan graag rondom het hoofd van je paard zitten wat voor veel irritatie kan leiden en tot ontstoken en geïrriteerde ogen. Door je paard een vliegenmasker om te doen maken insecten niet direct contact met de huid zodat je paard beschermd en ongestoord in de wei kan grazen. Tevens kunnen enkele vliegenmaskers gebruikt worden om mee te rijden, let dan wel op dat je kiest voor een vliegenmasker gemaakt van een hele fijnmazige stof zodat je paard goed zicht heeft.

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een vliegenmasker?

Er zijn verschillende modellen vliegenmaskers verkrijgbaar. Zo heb je simpele vliegenmaskers zonder oren of hele complete maskers met oren en neusbescherming voor totale bescherming. De keuze voor een vliegenmasker hangt af van hoe groot de overlast van insecten is. Zijn er veel vliegen dan adviseren wij een vliegenmasker met oren en neusbescherming. Wij adviseren tevens een vliegenmasker met neusbescherming voor paarden met een lichtgekleurde neus, zo voorkom je zonnebrand. Heb je enkel een vliegenmasker nodig voor het beschermen van de ogen tegen zand en stof dan adviseren wij een vliegenmasker zonder oren. Wil je het vliegenmasker gebruiken op de wei en staat je paard in een groep? Dan adviseren wij een vliegenmasker van een iets stuggere (geplastificeerde) stof, deze stof kan net iets meer hebben. Staat je paard alleen in de wei of wil je het masker gebruiken om mee te rijden? Dan adviseren wij een vliegenmasker van een hele fijnmazige stof, deze stof is kwetsbaarder maar biedt wel meer zicht.

Waar moet je opletten bij het passen van een vliegenmaskers?

Het is belangrijk dat een vliegenmasker goed aansluit rondom het hoofd zodat er geen ruimte is voor vliegen om onder het vliegenmasker te komen. Daarnaast moet het masker niet te strak zitten. De meeste vliegenmaskers zijn voorzien bontrandje. Het voordeel hiervan is dat het masker niet schuurt en prettig draagt. Tevens is een groot voordeel dat insecten en vliegen minder snel onder het masker doorkomen omdat het dikkere bontrandje als een soort barrière werkt. Nog een belangrijk punt om op te letten tijdens het passen is dat het masker mooi van de ogen afstaat. Het masker mag de ogen en wimpers niet raken. De meeste vliegenmaskers zijn gemaakt van een stugge geplastificeerde maasstof zodat het masker mooi van het hoofd afstaat, dit bevordert ook het zicht. Tevens zijn er speciale maskers op de markt zoals het vliegenmasker van Kentucky. Dit masker heeft voorgevormde bollen voor de ogen voor goed zicht. Het masker sluit helemaal rondom het hoofd waardoor er geen insecten het masker in kunnen vliegen. Het masker is ook te gebruiken tijdens het rijden. Let er als laatst nog op dat de stof van het masker genoeg doorschijnend is, dit kan je simpel controleren door zelf door het masker heen te kijken. Vaak geldt hoe fijnmaziger de stof hoe meer zicht, deze maskers zijn ook geschikt om mee te rijden. Helaas is een fijnmazige stof ook kwetsbaarder, als je paard dus met een vriendje in de wei staat adviseren wij te kiezen voor een stuggere (geplastificeerde) stof.

Onze favorieten:

  1. Kentucky Vliegenmasker Slim Fit: Dit vliegenmasker is van een zacht en elastisch lycra materiaal gemaakt wat perfect aansluit rondom het hoofd, zo biedt dit vliegenmasker de beste bescherming en is het toch comfortabel voor je paard. Omdat dit masker naadloos aansluit kunnen er geen vliegen en insecten het masker invliegen. De gemaasde bollen rondom de ogen staan ver van de ogen af waardoor je paard goed zicht heeft.
  2. Het Rambo vliegenmasker plus: dit masker heeft eigenlijk alles in 1. Het masker biedt goed zicht, terwijl het toch van een stugge geplastificeerde stof gemaakt is. Omdat het masker meer van het hoofd afstaat wordt het zicht verbeterd. De neusbescherming is afneembaar, wij adviseren deze wel te gebruiken voor paarden met een lichtgekleurde neus. Dit masker is ook UV Werend en verkrijgbaar in diverse maten.
  3. Lemieux vliegenmasker Armour Alle vliegenmaskers van Lemieux zijn voorzien van zachte , ademende bamboe voering rondom het voorhoofd en de neus. voor extra comfort. Het materiaal van de maskers is heel zacht en voelt comfortabel aan, daarnaast is de gemaasde stof heel fijn en heeft paard goed zicht. De Lemieux maskers zijn verkrijgbaar in 4 varianten; zonder oren, met oren, met oren en neusbescherming en als laatste met oren en neusbescherming met franjes.