DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

The sun is shining

De zomer is in volle gang en de tropische temperaturen vliegen je om de oren. Voor je paard zijn deze temperaturen minder fijn dan voor jou. In deze blog geven we je dan ook wat tips om het voor je paard aangenamer te maken.

Tip 1: Eén van de belangrijkste punten van aandacht voor extreme temperaturen is zorgen voor aanvoer van schoon en vers water voor je paard. Paarden hebben tijdens normale temperaturen ( tot ongeveer 25 graden) ongeveer 20 tot 30 liter water nodig en tijdens extreme warme perioden kan dit oplopen tot 50 liter per dag. Als je paard met meerdere paarden in een weiland staat is het handig om meerdere waterpunten te hebben waardoor alle paarden kunnen drinken.

Tip 2: Wanneer je paard het té warm heeft gaat hij zweten. Hiermee gaan vele essentiële zouten verloren en deze kun je aanvullen met elektrolyten door het water of voer. De NAF Electro Lytes is hierbij een zeer geschikt product door de makkelijk toe te dienen verpakking. Naast het geven van elektrolyten is het van belang om meerdere keren per dag te controleren of je paard wel genoeg drinkt. Heb je het idee dat dit toch tegenvalt kun je het water aanvullen met bijvoorbeeld appelsap voor een zoetere smaak.

Tip 3: Het warme weer brengt natuurlijk ook veel insecten mee en het is van belang om je paard hier tegen te beschermen. Vliegenmaskers, – dekens en –sprays kunnen bijdragen aan een rustig paard zodat deze zich niet onnodig druk maakt. Als het een mogelijkheid is kan je maar in de nacht ook in de wei zodat deze niet op het warmste moment van de dag in de volle zon staat.

Tip 4: Staat je paard op stal? Gebruik ventilatoren voor de stal om je paard van een koelere wind te voorzien, een bijkomend voordeel: vliegen houden niet van wind en laten je paard met rust.

Tip 5: Het allerbelangrijkste is om je paard goed te koelen na een training. Het is ook verstandig om je training op de warmte aan te passen door bijvoorbeeld vroeg in de ochtend te rijden of juist laat op de avond. Na een warme dag is het ook lekker om je paard met koud water af te spoelen en daarna droog te stappen. Door de luchtcirculatie koelt het paard eerder af. Afspoelen met een verfrissende cooling wash is ook aan te raden.