DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Springbitten toegelicht: Sprenger Duo-trens

Het vinden van het juiste bit is voor iedereen verschillend. Per discipline, opleidingsniveau en type paard komen er andere aspecten kijken voor de mogelijkheden en wensen van een goed bit. Voor jonge paarden zijn er de basisbitten en opleidingsbitten, maar naarmate je verder komt kan het fijn zijn wanneer een bit jou en je paard extra ondersteunt. Met Sprenger kijken we in verschillende blogs graag naar het assortiment springbitten, waarbij we ons dit keer richten op de Duo trens.

Een eerste blik op de Duo trens geeft direct een vriendelijke uitstraling. Het bit is niet uitgevoerd in RVS of Sensogan, maar is gemaakt van zacht, flexibel kunststof dat zich optimaal aanpast aan de mond van je paard. Het voordeel van kunststof ten opzichte van rubber, is dat het kunststof niet warm zal worden in de mond en dat er geen vervelende brandplekken zullen ontstaan. Om het bit voldoende stevigheid en stabiliteit te geven zit er in het kunststof een staaldraad verwerkt.

De naam “Duo” zegt het eigenlijk al: je kunt dit bit aan twee kanten gebruiken. Goed om te weten is dat beide kanten voor een hele andere inwerking zorgen, let dus goed op voor je met het bit aan de slag gaat. Eén zijde van het bit is recht. Gebruik je deze rechte zijde op de tong, dan werkt het bit als een rechte, flexibele stang die zorgt voor druk op de tong. Deze uitvoering kan je helpen om meer inwerking in mond te krijgen. Kies je voor de andere zijde, dan zie je een licht gebogen onderzijde. Deze kant van het Duo-bit zorgt ervoor dat ondanks de stang toch de natuurlijke vorm van de tong behouden blijft. De tong wordt niet strak naar beneden geduwd, waardoor de druk op een milde, vriendelijke manier wordt verdeeld.

Doordat het bit gemaakt is van erg vriendelijk materiaal, raden we het Duo-bit sterk aan bij jonge paarden of paarden die sensibel zijn in het aannemen van het bit. De twee zijden geven je de mogelijkheid om snel te kunnen schakelen wanneer je merkt dat je paard wat sterker wordt. Het Duo-bit is uitgevoerd in een dikte van 16 mm en is daarmee ook erg geschikt voor paarden met weinig ruimte in de mond of paarden met een dikke tong.

De kunststof uitvoering maakt het wel extra belangrijk om de optoming te controleren. Verkeerd gebruik van het bit kan ervoor zorgen dat je paard op het bit bijt en het bit op die manier beschadigd.