DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Olie in het dieet van het paard: kies verstandig!

Lijnzaadolie PaardOlie in het dieet van het paard: kies verstandig!

Paardeneigenaren gebruiken vaak plantaardige olie wanneer ze het paard een energie boost willen geven, het paard willen laten aankomen in gewicht of de vacht willen laten glanzen. Welke olie kun je het beste kiezen, uit de zeeën van aanbod?

“Alle oliën zijn 100% vet, dus er is geen verschil in het aantal calorieën wat hierin zit,” zegt Catherine Whitehouse, M.S., voedingsadviseur voor het Kentucky Equine Research (KER). “Er bestaat veel variatie tussen de omega-3 en omega-6 waarden in de oliën die vaak aan paarden gevoerd worden. Deze vetzuren zijn bijzonder interessant voor onderzoekers omdat zij effect hebben op ontstekingsreacties in het lichaam en het afweersysteem. Paarden deze vetzuren niet zelf kunnen aanmaken in het lichaam en moeten het dus uit hun dieet zien te halen.”

Graanrijke voeding bevat over het algemeen meer omega-6 dan omega-3. Een gebruikelijke verhouding tussen omega-3 en omega-6 in graanrijk voer is ongeveer 1:10. Paarden die veel granen krijgen hebben daarom een scheve verhouding tussen de omega-3 en omega-6 in het lichaam.

Om die reden is het belangrijk om een olie te kiezen met meer omega-3 dan omega-6 als je een olie wilt toevoegen aan het dagelijks voer. “De gemiddelde samenstelling van de omega vetzuren in veelgebruikte oliën zijn bij maïsolie 2:28, bij sojaolie 1:6 en lijnzaadolie 1:2 (verhouding omega-3: omega-6). Als je met het toedienen van de olie gewichtstoename wilt bereiken en daarbij de balans in de omega vetzuren in takt wil houden is het beter om lijnzaadolie of sojaolie te geven in plaats van maïsolie,” legt Whitehouse uit.

Visolie heeft de beste verhouding tussen omega-3 en omega-6, namelijk 6:1, maar dit wordt niet vaak gebruikt wanneer men het energie niveau wil verhogen. Het wordt wel in kleine hoeveelheden gebruikt als supplement dat de omega-3 vetzturen DHA (docosahexaenoic acid) en EPA (eicosapentaenoic acid) om ontstekingsreacties en weerstand gerelateerde aandoeningen te behandelen.

De hoeveelheid olie die je je paard per dag geeft hangt af van het resultaat wat je met de toevoeging van de olie wilt bereiken. Als je door middel van het voeren van olie de vacht extra wilt laten glanzen heb je voldoende aan 80 – 120 ml per dag (mede afhankelijk van het gewicht van het paard). Als je het paard wilt laten aankomen heb je meer olie nodig, tot wel 500 ml per dag. Een handige vuistregel voor het voeren van olie is dat maximaal 100 ml olie per 100 kg lichaamsgewicht per paard kan worden toegediend. Een paard van 550 kg zou dan ongeveer 550 ml per dag moeten krijgen, verdeeld over meerdere voerbeurten.

Aangeraden wordt (zoals bij alle veranderingen in voer) het paard langzaam te laten wennen aan de toevoeging van olie aan het voer. Te beginnen met 60ml per dag, en dan rustig opbouwen met 60 ml per twee weken. Dit is een langzame manier van opbouwen, maar op deze manier krijgt het maag-darm kanaal van het paard de mogelijkheid te wennen aan het vetgehalte in het voer. Dit kan ook voorkomen dat het paard te natte mest krijgt, vaak een bijwerking van olie in het dieet van het paard.

Klik hier om de oliën in ons assortiment te bekijken.