DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Linimenten ter ondersteuning van de spieren

Of je nu een doorgewinterde wedstrijdcrack hebt, of lekker met je paard het bos in gaat, alle paarden zijn atleten die hun spieren iedere rit gebruiken en ver oprekken. Ieder paard is dus gebaat bij een goede spierverzorging. Spierpijn, stijfheid en zwellingen komen vaak voor, maar kunnen vaak worden voorkomen of beperkt wanneer de ruiter of verzorger van het paard de juiste spierverzorging toepast, uiteraard naast een goed trainingsschema. Spierverzorgende producten, zoals linimenten, kunnen een grote bijdrage leveren aan het herstel van het paard na een training of wedstrijd.

Spierverzorgende producten, zoals Absorbine Liquid Embroication, Synovium Ginger MSM liniment, Farnam Vetrolin liniment of Thermaflex zijn ontwikkeld om spierpijn te verlichten en zwellingen van spieren en gewrichten te verminderen, terwijl het natuurlijke herstel wordt ondersteund. De Absorbine Liquid Embroication wordt zelfs al 115 jaar gebruikt door dierenartsen en professionals.

Spierverzorging begint met de warming up van de spieren voor een training, rit of wedstrijd voordat je zwaardere oefeningen van het paard gaat vragen. Door een liniment aan te brengen op de benen, schouders en de lendenen stimuleer je de bloedsomloop naar de spieren (of pezen) in deze gebieden, waardoor deze ontspannen worden en rekbaarder zullen zijn. Let wel op dat je nooit een liniment aanbrengt op het gebied van de rug waar het zadel komt te liggen. Daarmee voorkom je dat het te warm wordt op deze plekken, en zorg je ervoor dat de huid niet geïrriteerd raakt.

Ruiters en grooms brengen vaak een liniment aan als onderdeel van de verzorging na de training om de zwelling in spieren en benen te voorkomen. Om stalbenen te voorkomen kan een liniment worden aangebracht op de benen die hier gevoelig voor zijn. Dek ze daarna af met een ademend materiaal, bijvoorbeeld een katoenen bandage. Niet alleen de benen hebben baat bij een liniment na het rijden. Ook de rug, lendenen en schouderpartij zijn erg geschikt voor behandeling met een liniment. Leg na het aanbrengen een dunne deken op voor meer effect.

Het is na een training fijn voor het paard om met een liniment body wash te worden afgesponsd (pas op bij het hoofd, met name de ogen en andere slijmvliezen!!). Op die manier geef je je paard een weldadige behandeling, en kun je meteen zweet en andere viezigheid uit de vacht halen. Het liniment van Absorbine heeft zelfs antibacteriële ingrediënten, die de huid vrij houden van irritaties en verlichting kunnen bieden in het zomerseizoen als je paard gestoken is door insecten.

Wanneer er sprake is van een blessure kan een liniment bijdrage aan het herstel, door de bloedsomloop te stimuleren rondom het aangedane gebied. Echter wordt wel aangeraden in geval van twijfel over de aandoening of een chronische aandoening wordt vermoed, gebruik van een liniment vooraf te overleggen met hun dierenarts.

Als je reist naar wedstrijden, clinics of andere evenementen, kunnen zwellingen in de benen ontstaan, omdat het paard constant bezig is met het houden van zijn evenwicht in de trailer. Je kunt je paard ondersteunen door je paard in te smeren met een verdunde vorm van het liniment gemengd met het extract van een toverhazelaar. Zorg er dan wel voor dat je de benen van het paard inbandageert met een ademend materiaal, waarbij je er goed op moet letten dat de kogels en hoeven van het paard goed beschermd worden.