DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Linimenten of klei wat is het verschil?

In deze blog lees je wat linimenten precies zijn en wat het verschil is met klei. Daarnaast wordt de werking van beide producten uitgelegd.

Wat is een liniment?

Een liniment is een vloeibaar/gelachtig product wat op de huid van het paard gesmeerd kan worden. Dit helpt bij een cooling down, ontstekingen, gevoelige punten of stijve plaatsen. Linimenten bevatten vaak alcohol of oliën in combinatie met kruidenmengsels. Een liniment kan op de benen worden aangebracht maar ook op bijvoorbeeld rug of hals.

Linimenten koelen en verwarmen de plaats waar het aangebracht is. Wel is dit afhankelijk van het soort liniment en hoe je het aanbrengt. Je kan het inmasseren of rustig aanbrengen op de juiste plaats. Let wel, niet alle linimenten kunnen gebruiken worden op open wonden. De meeste linimenten bevatten: menthol, munt en eucalyptus.

Een bekende vorm van een liniment is het toevoegen aan water en dan met een spons uitsmeren over het paard. Dit kan bijvoorbeeld een liniment zijn zoals de Absorbine Liquid Embrocation. Een liniment met alcohol helpt om een warm paard af te laten koelen. De alcohol verdampt snel en neemt de warmte mee. Je kunt het ook gebruiken om de benen van het paard voorzichtig in te wrijven. Een liniment zal de verkoelende en verwarmende voordelen bieden en door het wrijven zijn eventuele verdikkingen eenvoudig op te sporen. Problemen opsporen in een vroeg stadium zorgt voor een snelle oplossing waardoor het paard zo min mogelijk last heeft.

 

Wanneer gebruik je een liniment?

Heeft het paard na een zware training dikke benen of zijn deze heel warm. Dan is het aan te raden de benen goed in te smeren met een liniment. Houdt de stijfheid of dikke benen langer aan dan kan het een groter probleem zijn en adviseren wij u om met de dierenarts contact op te nemen.

Wat is klei?

Klei voor paarden is een zachte, vochtige substantie die op de knieën, benen en kogels van de paarden kan worden aangebracht. Klei kan een verkoelend of in sommige gevallen een verwarmend effect hebben, afhankelijk van de ingrediënten en de wanneer waarop de klei wordt toegepast.

 

Klei heeft verschillende toepassingen zoals het verhelpen van pijnlijke plaatsen of het afvoeren van vocht in de benen. De koude werking van klei helpt pijn te verminderen en de zwelling te minimaliseren, dit is zeer geschikt voor acute verwondingen.

Koude klei is de meest voorkomende soort klei. Dit wordt gebruikt op een pijnlijke plek op de benen en de koeling zorgt verlichting van de zwelling. De klei kan worden aangebracht op de benen en kan indien gewenst worden bedekt met een natte krant of een bandage. Dit zorgt ervoor dat de klei niet snel uitdroogt en de werking dus langer is. Na de gewenste tijd kan de klei gemakkelijk van het been worden afgewassen of gepoetst.

 

 

Warme klei kan worden gebruikt als het paard last heeft van hoefzweren of verwondingen aan de zool. Door warme klei hierop aan te brengen wordt de ontsteking zacht en zal deze er sneller uit de zool trekken. Het is verstandig om warme klei aan te brengen en daarna te verbinden met bijvoorbeeld een hoefschoen, wel dient de klei regelmatig worden vervangen omdat deze na enkele tijd afkoelt.

Verwarming van de benen kan ook met Ice Vibe boots gedaan worden, deze boots kunnen voor gebruik in de magnetron worden gelegd en daarna bij het paard omgedaan worden. De Equifit Compressie boots zijn hier ook uitermate geschikt voor.

Wanneer gebruik je klei?

Klei kan voornamelijk gebruikt worden na een zware training om de pezen en spieren verkoeling te bieden. Tevens kan het ook ontstekingsremmend werken. Sommige soorten klei kunnen gebruikt worden op open wonden.

Wat is het verschil?

Wat het grote verschil is tussen beide producten is dat een liniment een dubbele werking heeft. Het werkt verkoelend en verwarmend terwijl een klei enkel koeling biedt. Tevens is een liniment te gebruiken voor rug en benen en klei is enkel bruikbaar op de benen, knieën en kogels. Een liniment koelt eerst voor het verminderen van de zwelling. Hierdoor wordt de overtollige afvalstoffen en vocht afgevoerd. Daarna treeft het verwarmende effect op en dit werkt voornamelijk voor een goede doorbloeding. Tijdens het koelen valt de doorbloeding stil en door de verwarming komt deze weer op gang.

Klei heeft een langere werking dan liniment doordat het een stevigere textuur heeft en het verpakt wordt met een natte krant of bandage. Een liniment is vaak een gelachtige vloeistof waardoor het goed op de juiste plaatsen kan worden toegepast.