DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Is een winterdeken nog waterdicht?

De meeste paarden hebben rond deze tijd van het jaar weer een regen- of winterdeken op. Natuurlijk is het van belang dat deze deken de regen tegenhoudt maar het kan zijn dat de deken lek is. In deze blog kun je tips lezen om te testen of de deken nog waterdicht is.

Wat moet je doen:

  1. Vul een halve emmer met schoon water
  2. Pak de deken die getest moet worden en veeg de modder en overige vieze delen van de deken af
  3. Plaats de deken over de emmer met het waterdichte gedeelte in de emmer (Foto 1)
  4. Duw de deken met een vlakke hand in het water, hierdoor komt er meer druk op het te testen gedeelte (net zoals een paardenrug) (Foto 2)
  5. Het beste is om eerst de naden van de deken te controleren, op deze plaatsen komt het water het eerst door de deken heen.
  6. Wordt de binnenzijde niet nat? Dan is de deken nog goed waterdicht
  7. Zie je de deken aan de binnenzijde nat worden, dat geeft aan dat de deken niet meer goed waterdicht is (Foto 3)
  8. Test de deken op meerdere punten (naden) om goed te beoordelen of de deken waterdicht is
  9. Bij kapotte onderdelen van de deken kan het zijn dat het water er eerder doorheen loopt, dit geeft geen juist beeld van de test. De deken moet aan de buitenzijde geen schade hebben zoals kleine gaatjes of schrammen waar het water makkelijk doorheen kan.

Met deze eenvoudige watertest kun je dus goed bekijken of de deken nog waterdicht is. Mocht er toch een klein beetje water doorheen komen, laat de deken dan wat langer in het water liggen om te kijken of het meer wordt. Het kan zijn dat er een beetje water doorheen komt maar dat is niet direct een teken dat de deken niet meer waterdicht is. Pas wanneer het water er vrij snel doorheen komt en de deken aan de binnenzijde nat wordt en er een plas ontstaat kun je concluderen dat deze niet meer waterdicht is. Bij Rambo of Rhino dekens heb je 3 jaar garantie op de waterdichtheid bij regen- en winterdekens. Dus wanneer je deze test gedaan hebt en je deken blijkt helaas toch lek te zijn valt dit onder de garantie van Horseware. Wel is het belangrijk om deze test goed uit te voeren.