DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Hoe kies je de juiste winterdeken?

Het koude seizoen is weer aangebroken en de meeste paarden krijgen weer een lekkere warme deken op. Maar hoe zoek je de beste deken voor je paard uit. In deze blog lees je alle tips.

Welke maat moet je kiezen?

De juiste maat kiezen voor een deken is belangrijk om geen schuurplekken te krijgen op de schouders of andere plaatsen. Tevens moet de deken zorgen voor warmte voor het paard en ook hiervoor is een goed passende deken belangrijk. De maat (zoals 145/195) is een combinatie van de Engelse maat (145) en de daarmee overeenkomende Nederlandse maat (195). De Nederlandse maat is ongeveer gelijk aan de onderlengte van de deken (195 cm). De Engelse maat is ongeveer gelijk aan de bovenlengte van de deken (145 cm) en deze staat ook in het label.

Om de juiste boven- en onderlengte te bepalen kun je het paard opmeten door middel van onderstaande afbeelding. De eenvoudigste manier is om te meten vanaf het midden van de borst van het paard tot aan de kont (over het midden van het paard A-B). Wanneer deze uitkomst bekend is, kan de onderlengte bepaald worden met een dekenmaat tabel.

Heb je een deken die goed past maar weet je niet precies de maat meer? Meet deze deken dan op langs de onderzijde om te goede maat te bepalen.

Stal- of outdoordeken?

Deze keuze is afhankelijk van de huisvesting van het paard. Staat het paard veel op stal in de winter, dan is een staldeken comfortabeler. Staat het paard veel buiten in de winter dan is het advies om een outdoordeken te kiezen. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de outdoordekens speciaal gemaakt voor allerlei soorten weer. Deze dekens zijn waterbestendig en hebben vaak ook een stevigere buitenstof dan de staldekens. Staldekens zijn niet waterdicht en zijn hierdoor ook niet geschikt als buitendeken.

  • 0 grams dekens (lite) zijn ongevoerd en kunnen het hele jaar door gebruikt worden als regendeken. Deze dekens zijn beschikbaar in varianten waar liners onder kunnen en waar een hals aan vast kan. Met een liner zijn deze dekens verder in de winter ook goed te gebruiken.
  • 200 grams dekens (medium) zijn gevoerd en zijn geschikt voor de eerste koude dagen in het jaar. Deze dikte is een ideale tussendeken zonder dat je paard een dikke wintervacht krijgt.
  • 400 grams dekens (heavy) zijn dikke gevoerde winterdekens voor een strenge winter. Deze dekens zijn geschikt voor geschoren paarden omdat deze zo dik gevoerd zijn en dus veel warmer zijn.

Welke pasvorm heeft mijn paard?

Er zijn vele verschillende soorten dekens. Het is belangrijk om de juiste deken voor je paard te kiezen om de goede maat te hebben. Daarnaast is het natuurlijk van belang om de deken aan te passen op de kenmerken van je paard. Heeft je paard een brede nek, kies dan voor een XL of Big Neck variant. Deze dekens hebben een dieper uitgesneden nek en hierdoor hebben deze paarden meer ruimte aan de voorzijde.

Is je paard juist heel smal maar wel lang? Bekijk dan goed welke maat je kiest, een maat kleiner kan ook al heel veel schelen in de breedte van de deken. Krijgt je paard snel schuurplekken bij de schouders? Kies dan een deken waarbij schoudervrijheid vooropstaat zoals de Rambo Optimo dekens of een deken met een speciale “V” voorsluiting.

Weet je niet precies welke dikte je moet hebben voor je paard? Werk dan met liners, dit is ideaal voor schommelende temperaturen en hierdoor kun je het hele jaar wisselen met dekens en daarnaast zijn liners ook heel eenvoudig te wassen en blijft de buitenste deken schoner! Liners kunnen gebruikt worden onder outdoor- en staldekens.