DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Pas op voor een hitteshock + handige tips

Met de zomer voor de deur en de eerste tropische dag al achter de rug, is het belangrijk het welzijn van je paard goed in de gaten te houden. Het is belangrijk dat een paard goed drinkt, niet zonder bescherming in de brandende zon wordt gezet (let hierbij vooral ook op het tijdstip dat het paard buiten staat), en als het mogelijk is, plan de trainingen dan in op een koeler tijdstip van de dag, bijvoorbeeld de vroege ochtend of in de avond. Het lijkt een probleem van andere mensen, maar met zomerse temperaturen is een hitteshock van het paard dichterbij dan je zal vermoeden.

Een hitteshock is namelijk het gevolg van oververhitting van het lichaam, als het paardenlichaam zichzelf niet genoeg kan afkoelen door zweten, of het zweten is niet afdoende. Een hitteshock veroorzaakt ook vaak uitputting: door het vele zweten verliest het paard veel vocht en essentiële mineralen (zouten). Hierdoor raak het paard uitgeput en kan het zichzelf niet meer goed afkoelen doordat het niet genoeg vocht meer in het lichaam heeft. Bij een normale training kan een paard 10 tot 15 liter per uur verliezen. Bij zware inspanning kan dit oplopen tot 40 liter per uur, een groot verschil wat niet mag worden onderschat!

Op warme, vochtige dagen, is het belangrijk om alert te zijn op een hitteshock of uitputting. Het zweet kan dan namelijk niet snel genoeg drogen, waardoor het koelsysteem van het paard niet meer goed werkt. Op dergelijke dagen is het raadzaam de training van het paard aan te passen zodat het niet uitdroogt.

Een hitteshock kan worden herkend aan de volgende symptomen:

* het paard is ‘down’, of juist extreem opgefokt
* het paard wil niet meer lopen, lijkt spierbevangen
* het paard heeft moeite met de coördinatie, lijkt atactisch (terwijl dit normaliter niet aan de orde is)
* het paard lijkt koliekerig
* het paard zweet niet meer, ondanks de hoge temperatuur en het feit dat hij dit daarvoor wel heeft gedaan
* het paard heeft een verhoogde temperatuur (hoger dan 40°C )
* het paard heeft een verhoogde pols, maar deze is wel zwak
* het paard heeft paars verkleurde slijmvliezen
* bij het oppakken van de huidplooi blijft deze langer dan 5 seconden staan

Mocht je paard de bovenstaande symptomen vertonen (in combinatie met het warme zomerweer), bel dan de dierenarts om het dier te laten behandelen. Tot de dierenarts er is, is het belangrijk het paard goed te koelen, van water te voorzien en uit de zon te houden.

Maar altijd geldt: voorkomen is beter dan genezen. Hitteshock (en de daarop volgende uitputting) kan worden voorkomen door de volgende maatregelen:

* Laat het paard na de training of (langdurig) transport water met elektrolyten drinken. Zo wordt het vocht en mineralen gehalte in het lichaam aangevuld
* Zorg ervoor dat het paard na de training of inspanning goed kan afkoelen, bijvoorbeeld door hem te wassen of af te spuiten en in de schaduw te zetten, maar leg geen natte handdoeken op het paard omdat deze te snel opwarmen
* Wissel koeling af met stappen, om de bloedsomloop in de huid op gang te houden. De beste manier om te koelen in het geval van oververhitting is 30 sec afspuiten met koud water, je paard droogtrekken met een zweetmes, 30 sec stappen, 30 sec afspuiten, droogtrekken, 30 sec stappen en dit herhalen tot dat het water wat van de huid afkomt niet meer warm is.
* Zet het paard niet onbeschermd in de brandende zon op de wei, maar bescherm het dier met een (uv werende) vliegendeken in een lichte kleur

Daarnaast is het van essentieel belang dat elekrolyten welke verloren gaan via zweet direct worden aangevuld. Je paard heeft hier geen reserves van. Bekijk hier ons assortiment elektrolyten.