DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Geslachtshormonen en hormoonhuishouding

Geslachtshormonen

Het voorjaar is in aantocht en dit houdt in dat de paarden weer van sappige groene weides kunnen gaan genieten. De dagen worden langer, de temperatuur stijgt en je paard verliest zijn dikke wintervacht. En de geslachtsdrift komt weer op gang! De geslachtshormonen zijn verantwoordelijk voor het op gang komen van de geslachtsdrift. Bij hengsten wordt het geslachtshormoon Testosteron genoemd, bij merries is dit Oestrogeen en onder andere Progesteron. Geslachtshormonen zijn vetoplosbaar en een belangrijk bestanddeel is cholesterol.

De vruchtbare periode van merries loopt van Maart t/m September. In die maanden kun je goed merken dat merries hengstig worden. Merries zijn ongeveer 320 dagen drachtig en de cyclus van de merrie duurt ongeveer 21 dagen. Naast het op gang brengen van de geslachtsdrift zorgen de geslachtshormonen ook voor de productie en rijping van geslachtscellen, het reguleren van de cyclus en tijdens de dracht voor de melkproductie.

Goede voeding is erg belangrijk, want als de darmflora in balans is kunnen de andere systemen in het lichaam ook goed werken. Daarnaast is ook de lever essentieel. De lever heeft een reinigende functie in het lichaam. Dit heeft niet alleen betrekking op stoffen die het paard via het voer binnen krijgt, maar zeker ook de luchtvervuilers als uitlaatgassen, ammoniak dampen uit een vieze stal, watervervuiling, etc. Daarnaast maakt de lever ook cholesterol aan, een bouwstof voor geslachtshormonen. Als de lever zijn werk niet kan doen zorgt dit voor een verstoring van de geslachtshormoonhuishouding.

Als de hormoonhuishouding uit balans is kan dit zich uiten op verschillende manieren. Denk hierbij aan de zogenaamde ‘pismerrie’, agressiviteit, verminderde vruchtbaarheid, uitblijven van de hengstigheid, langdurige hengstigheid, onregelmatige cyclus en overmatige geslachtsdrift.

Als je bovenstaande gedragingen herkent bij je paard kan het zijn dat de hormoonhuishouding uit balans is. Belangrijk is om, voordat je begint met supplementen of medicijnen, het management rondom het paard goed na te gaan. Denk hierbij aan de volgende aandachtspunten:

  • Welke voeding krijgt het paard? Sluit dit aan op het werk wat hij moet doen?
  • Zijn er stressfactoren (transport, pijn, alleen staan, etc)?
  • Heeft  het paard mogelijk tot contact met soortgenoten?
  • Kan het paard natuurlijk gedrag vertonen? Is er (voldoende) weidegang?
  • Krijgt het paard voldoende beweging?
  • Hoe is de huisvesting georganiseerd?
  • Wat is de kwaliteit van de lucht (bedompte stallen of frisse lucht)?
  • Heeft het paard een natuurlijk dag en nachtritme door de langer wordende dagen of staat het paard altijd in kunstlicht?
  • Heeft het paard medicijnen gehad die voor een disbalans in de darmflora zouden kunnen zorgen (bijvoorbeeld antibiotica)?

Mocht je paard dus veel last hebben van de geslachtshormonen is het goed mogelijk dat dit wordt veroorzaakt door een disbalans in deze hormonen. Om meer rust in het paard te brengen is het daarom belangrijk de balans in de hormonen te herstellen. Dit kan het beste gedaan worden door de leefomstandigheden van het paard zo veel mogelijk naar de natuurlijke omstandigheden terug te brengen. Dit houdt in weidegang mogelijk maken, voldoende beweging, daglicht, kwalitatief goed voer en contact met soortgenoten mogelijk te maken.

Daarnaast kun je eventueel met voedingssupplementen het lichaam ondersteunen weer in balans te komen. Bijvoorbeeld door een kuur te geven ter ondersteuning van de lever. Geschikte producten voor de reiniging zijn bijvoorbeeld de Hepato Liq van Cavalor, Hippochol van Synovium, NAF B.L.K., of de Drainage compositum of Lever compositum van de Groene Os. Let daarbij op dat de Drainage compositum beter niet aan drachtige of lacterende merries gegeven kan worden.

Daarna kan de Cavalor Venus, Provarium Breeding van de Groene Os en NAF Oestress gegeven worden voor verdere ondersteuning bij het herstel van de disbalans.