DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Gastblog NML Health: Overgewicht

Overgewicht is een steeds groter wordend probleem onder paarden en pony’s.  Dat de sobere rassen aanleg hebben om snel dik te worden is al een stuk bekender dan een aantal jaar geleden, maar lang niet iedereen beseft dat ook de warmbloeden overgewicht kunnen ontwikkelen. Dit overgewicht kan, zeker op de lange termijn, hele vervelende gevolgen hebben.

De manenkam van je paard of pony moet mooi los kunnen bewegen en mag niet hard of strak zijn. Bij veel vetophopingen daar zie je ook van de typerende streepjes over de hals lopen vlakbij de haarwortels van de manen. Dit zelfde geldt voor de staartaanzet. De hartvormige billen zijn vaak een teken van teveel vetopslag.
Schuurt jouw paard of pony aan de staart of manen? Grote kans dat dit komt door overgewicht. De mugjes die de boosdoener zijn bij staart,- en maneneczeem prikken heel graag in vet. Tevens is vet gevoeliger voor ontstekingsreacties. Een vicieuze cirkel ontstaat. De buikomvang is voor veel mensen wél een belangrijke graadmeter om te kijken of hun paard of pony niet te dik is. Maar vergeet ook de schoft niet, en de “vetkussentjes” die kunnen ontstaan achter de schouderbladen.

Insulineresistentie

Net zoals bij ons mensen is overgewicht niet gezond. Het heeft effect op het bewegingsapparaat, het gewicht moet immers meegedragen worden. Daarnaast kan, langdurig, overgewicht uiteindelijk lijden tot insuline resistentie. Bij insulineresistentie paarden en pony’s kan de brandstof uit de voeding niet meer correct omgezet worden tot energie en wordt het opgeslagen als vet.

In de alvleesklier wordt het hormoon insuline gevormd. De belangrijkste functie van insuline is om glucose vanuit het bloed te transporteren door de celwand de cel in. Dit gaat met behulp van zogenoemde insulinereceptoren die op de celwand zitten.  Eenmaal in de cel kan glucose verbrand worden om arbeid te verrichten (bijvoorbeeld in de spieren of de hersenen), of om opgeslagen te worden (vet). Bij insuline resistentie is het suikeraanbod te hoog voor de insuline om dit om te kunnen zetten in de betreffende systemen, onder andere de lever. Het bloedsuikergehalte moet binnen bepaalde grenzen blijven omdat een te hoog of te laag bloedsuikergehalte tot veel gezondheidsproblemen kan leiden. Wanneer er (te) veel glucose in de voeding zit, is er steeds meer insuline nodig om dit proces te reguleren. Ook alle koolhydraten uit de voeding worden afgebroken tot glucose. Des te meer glucose wordt aangeboden via de voeding des te sneller het lichaam geneigd is om deze glucose op te slaan in de vorm van vet, als reserve voor in slechte tijden.

Dit is ook de reden waarom insuline resistente paarden en pony’s altijd hongerig zijn en trager en slomer. Het lichaam kan de aangeboden brandstof niet op de juiste manier meer omzetten naar energie.

Van oorsprong zijn paarden dieren die op zoek moesten naar eten. Kilometers per dag werden er afgelegd voor gras, maar ook kruiden en takjes. In de winter was het overleven met weinig voedsel. Daarom is de natuur erop ingesteld om in het voorjaar en najaar extra suikers in het gras te doen, zodat de reserves aangevuld en opgebouwd konden worden. Onze paarden hoeven tegenwoordig zeker niet meer op zoek naar voedsel, sterker nog het wordt ze op een presenteerblaadje aangeboden.Veel paarden staan op Engels raaigras. Dit gras is bedoeld om koeien extra melk te laten produceren en is voor onze paarden veel te rijk. Jouw sportpaard lijkt misschien niet meer op een oerpaard van vroeger, maar genetisch is er nog maar weinig veranderd.

Phytonics Gluco BalanceDe oplossing?
Kijk dan als eerste kritisch naar je management of je hierin dingen kunt aanpassen. Krijgt je paard of pony de juiste voeding? Of zit er teveel suikers en zetmeel in? Is er voldoende beweging en arbeid tegenover het voer wat er gegeven wordt? Als je wei te rijk is en je hebt geen mogelijkheid om dit te veranderen kun je misschien gaan werken met een goed passend graasmasker.
En ten slotte is er Phytonics Gluco balance! Een supplement wat speciaal ontwikkeld is om de suikerbalans in het paardenlichaam weer te helpen herstellen. In te zetten bij overgewicht en alle problemen die hierbij komen kijken.

Alleen deze week shop je de Gluco Balance met 25% korting. Prijs: van €61,95 voor €46,50 –> https://www.dochorse.nl/gluco-balance-phytonics.html