DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Gastblog ECOStyle: Pollenkriebels

Paarden kunnen net als mensen last hebben van hooikoorts. Natuurlijk wil je je paard hierbij zo optimaal mogelijk ondersteunen, zodat je kriebels kunt verminderen. Hoe ontstaan pollenkriebels bij paarden en hoe herken je het? Op deze en nog meer vragen krijg je antwoord in dit blog over pollenkriebels bij paarden!

Hooikoorts bij paarden?
Paarden met “pollenkriebels” zijn gevoelig voor het stuifmeel van bloeiende bomen, grassen en struiken. Door dit stuifmeel reageert het lichaam overgevoelig, waardoor hoofdschudden, een jeukende neus of loopneus, kortademigheid of kuchen het gevolg kunnen zijn. Deze pollenkriebels zijn niet alleen erg vervelend voor paarden, maar kunnen ook voor problemen zorgen bij het rijden. Het pollenseizoen loopt ongeveer van maart t/m september. Pollen kunnen zich bij droog en rustig weer het beste verplaatsen in de lucht.

Hoe ontstaan pollenkriebels bij paarden?
In het pollenseizoen zweven de pollen door de lucht en komen ze in contact met het lichaam van je paard via de slijmvliezen van de ogen en neus. Net als bij mensen met hooikoorts merk je hier weinig van als je hier niet overgevoelig voor bent. Paarden met pollenkriebels reageren hier heftig op. Waarom? Het lichaam ziet pollen als een gevaarlijke of lichaamsvreemde stof en het immuunsysteem gaat afweerstoffen hiertegen aanmaken. Hierbij komt het stofje histamine vrij, dat de symptomen veroorzaakt die kenmerkend zijn voor en herkenbaar zijn bij pollenkriebels.

Hoe herken je pollenkriebels bij paarden?

Pollenkriebels bij paarden zijn te herkennen aan verschillende symptomen. We zetten ze voor je op een rij:
• Hoofdschudden (headshaking)
• Een loopneus met doorzichtige neusuitvloeiing
• Jeukende neus en/of mond
• Dikke ogen
• Kuchen
• Kortademigheid

De symptomen verschillen uiteraard per paard. Ook de vorm van pollenkriebels per paard verschilt. Zo hoeft een paard niet voor alle pollen gevoelig te zijn, één specifieke soort kan al voor heftige reacties zorgen.

Hoe kun je een paard met pollenkriebels helpen?
Om uit te zoeken of je paard gevoelig is voor pollenkriebels, kan je dierenarts dit testen via bloedonderzoek. De oorzaak van pollenkriebels kan niet weggehaald worden, maar je kunt je paard wel ondersteunen.
• Met een vliegenmasker en/of neusnetje kun je je paard beschermen tegen pollen. Dit is zowel in de wei, bij het rijden in de bak of bij een bosrit. Fijn voor je paard en ideaal voor paarden die hoofdschudden. Een neusnetje mag gebruikt worden op wedstrijden, alleen niet internationaal.
• Een supplement dat de luchtwegen van je paard ondersteunt bij pollenkriebels zoals LongVitaal.
• Een supplement zoals OerBalans dat het immuunsysteem van je paard ondersteunt, zodat het beter met pollenkriebels kan omgaan.
• Laat je paard zo min mogelijk in aanraking komen met pollen. Doe je paard bijvoorbeeld ’s avonds of ‘s nachts naar buiten als er geen pollen zijn.
• Train op momenten waarbij er zo min mogelijk pollen zijn, ’s ochtends vroeg of na een verfrissende regenbui.
• Schakel je dierenarts in als de pollenkriebels teveel worden.