DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Elektrolyten: 3 vragen beantwoord

Het zweet van je paard is rijk aan elektrolyten en zorgt voor het witte schuim wat kan ontstaan. Grote hoeveelheden elektrolyten gaan verloren via het zweet wanneer je traint. Om optimaal te kunnen blijven presteren is het belangrijk om de elektrolyten welke verloren zijn gegaan weer aan te vullen d.m.v. een supplement. In deze blog lichten we drie populaire vragen uit met betrekking tot elektrolyten.

Elektrolyten supplementen helpen om elektrolyten welke verloren gaan via het zweet weer aan te vullen. Dit gaat voornamelijk over natrium, kalium, en chloride. Deze mineralen spelen een belangrijke rol in verschillende lichamelijke processen, onder andere een goede zenuwwerking en spierfunctie, en de uitwisseling van voedingsstoffen in- en afvalstoffen uit de cellen.

Maar welk supplement biedt wat jouw paard nodig heeft? Hieronder beantwoorden we 3 vragen om je te helpen het meest geschikte elektrolyten supplement voor jouw paard te vinden.

  1. Wat moet een elektrolytensupplement bieden?

Veel paarden hebben dagelijks de beschikking over zout, over of in het voer, of door beschikking te hebben over een zoutsteen waar naar behoefte gebruik van kan worden gemaakt. Echter kan dit niet worden gezien als een aanvulling op de elektrolyten, meer als een aanvulling op het dieet om aan de dagelijkse behoefte te voldoen. Zout bevat namelijk alleen Natrium en Chloride waardoor het de elektrolyten huishouding nog meer uit balans brengt.

Elektrolyten supplementen (in poeder, pasta of vloeibare vorm) kunnen door het voer of water worden gemengd, pasta’s worden direct in de mond toegediend. Je kunt ook zelf een pasta maken, door een poeder supplement te mengen met een drager, bijvoorbeeld appelmoes of yoghurt. Dit kan het toedienen vergemakkelijken, als je paard het voer anders laat staan. Sommige supplementen kunnen ook in water worden opgelost, zodat het paard het kan opdrinken naar behoefte. Hou hierbij wel altijd in de gaten dat je paard voldoende drinkt, het mag niet de bedoeling zijn dat je paard het water laat staan omdat er elektrolyten doorheen gemengd zijn.

Het belangrijkste bij een supplement is dat de hoofdingrediënten natrium, chloride, kalium en magnesium zijn. Suiker zou geen hoofdingrediënt moeten zijn maar is wel noodzakelijk voor een snelle absorptie in de darmen.

  1. Hoeveel elektrolyten moet ik geven?

Er zijn verschillende handvatten om te bepalen hoeveel elektrolyten je paard nodig heeft. Paarden verliezen ongeveer 10 gram elektrolyten per liter zweet. Onder normale omstandigheden (niet overdreven warm, vochtig of koud) kan een gemiddeld paard van 500 kg per uur 5-7 liter zweet verliezen (50-70g elektrolyten) wanneer dit paard draaft of galoppeert. Wanneer temperatuur en vochtigheid verhogen kan dit oplopen tot 10-12 liter per uur. Als het paard teveel elektrolyten verliest kan dit ten koste gaan van de prestaties.

Ook een paard wat met warm weer op stal of in de wei staat verliest vocht door te zweten. Houd er dus rekening mee dat op warme dagen een aanvulling van de elektrolyten nodig kan zijn.

Als vuistregel kun je aanhouden dat je na een uur training 30 gram elektrolyten toedient om de tekorten weer aan te vullen.

  1. Wanneer geef ik een elektrolyten supplement?

Het heeft geen zin om elektrolyten voor een training te geven. Je paard heeft voor de training waarschijnlijk voldoende elektrolyten. Elektrolyten worden niet opgeslagen in weefsels en daarom kan je paard hier geen reserve van opbouwen. Elektrolyten bijvoeren wanneer je paard er voldoende van heeft heeft dus geen zin, hij zal de elektrolyten direct weer uitplassen. Wij adviseren daarom om elektrolyten altijd direct na een inspanning te geven om zo het tekort weer aan te vullen.

Wanneer je elektrolyten na de inspanning toedient, hou dan in gedachten dat niet alle paarden met hetzelfde gemak water met daarin elektrolyten opgelost willen drinken. Een pasta is in deze gevallen meer ideaal, omdat je dan zeker bent van de opname van de elektrolyten. Let wel op dat het paard voldoende drinkwater tot zijn beschikking heeft.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat paarden ook in de winter veel kunnen zweten tijdens een training. Elektrolyten zijn daarom niet alleen in de zomer belangrijk!