DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

TRM StaySound

De benen van het paard zijn kwetsbaar. De benen dragen letterlijk het gewicht van paard en ruiter, en de benen worden zwaar belast wanneer we onze paarden gaan trainen, willen springen, koersen, crossen of dressuurmatig hard laten werken. De druk die op de benen, pezen en weefsels komt te staan is groot en daarom is het belangrijk goed voor de benen van je paard te zorgen. TRM Staysound kan hier goed bij helpen.

TRM Staysound is een verkoelende klei die op paardenbenen gebruikt kan worden. Het kan worden ingezet bij paarden die een blessure hebben of hiervan revalideren, maar ook bij paarden die een zware training of concours hebben gelopen. Het gevolg van een zware training kan zijn dat het paard last krijgt van wat men ‘vermoeide benen’ noemt. Gebruik van een klei kan ervoor zorgen dat de benen weer een oppepper krijgen doordat ze gekoeld worden en eventuele zwellingen worden verminderd. Bovendien bevat Staysound tijmolie. Aan tijmolie worden antibacteriële eigenschappen toegeschreven, waardoor het ook op kleine sneetjes en schaafwondjes kan worden gebruikt.

TRM Staysound kan op twee verschillende manieren worden ingezet, namelijk met gebruik van een bandage of wrap (van bijvoorbeeld kranten), en zonder. Staysound heeft een langdurige werking waardoor het goed kan worden gebruikt tijdens periodes van rust, zoals de nacht. Staysound is gemakkelijk aan te brengen (al is aan te raden handschoenen te dragen bij het gebruik, zodat je zelf schone handen houdt). TRM Staysound moet royaal worden aangebracht, ongeveer 6 mm dik op het gebied wat verlichting kan gebruiken. Staysound kan worden ingezet op pezen, knieën, kogels en schenen (de voorkant van het onderbeen). Door Staysound dik aan te brengen droogt de klei minder snel op dan wanneer je een dunne laag zou aanbrengen. Zolang de klei vochtig is, is deze werkzaam. Als je de werkzame tijd wilt verlengen kun je het ingesmeerde gedeelte omwikkelen met vochtig krantenpapier en een bandage. Zo blijft de klei langer nat, en dus langer werkzaam. Indien nodig kan het gebruik van de klei na 24 uur worden herhaald. Het verwijderen van de klei kan gemakkelijk door het been schoon te spoelen met water, of (wanneer de klei is opgedroogd) met een borstel van het been af te poetsen. Ga dan wel voorzichtig te werk, en poets niet hard over de benen en pezen.

Er zijn naast klei natuurlijk meerdere manieren om de benen van je paard te koelen en verlichting te geven, zoals bijvoorbeeld het gebruik van een ice pack, koelen met koud stromend water, een gel of (dure) specialistische systemen. Uit onderzoek van Sonya Nightingale MCSP  (2005) is gebleken dat koeling gedurende kortdurende koelingsperiodes (van 20/30 minuten) het meest effectief zijn wanneer een ice pack wordt gebruikt. Echter is gebruik van een ice pack of stromend water niet geschikt om gedurende een langere periode te koelen. Een ice pack zal na verloop van tijd opwarmen en lange tijd met stromend water gebruiken is niet praktisch omdat je paard dan altijd op dezelfde plek moet staan. Daarbij is het totaal niet milieuvriendelijk om gedurende lange tijd water te laten stromen.

Staysound is meegenomen in dit onderzoek (samen met nog andere soorten klei). Staysound werd gebruikt in de zogenaamde ‘long trials’, d.w.z. koeling gedurende langere perioden. In dit onderzoek werd de klei in de nacht op het been gedaan om de effectiviteit ervan te testen. Staysound had als enige van de gebruikte middelen in de long trials effect waarbij de temperatuur van het geteste been daadwerkelijk lager was dan het controlebeen. Staysound is dus een effectief middel om gedurende langere periode (bijvoorbeeld de nacht) de benen van je paard te verzorgen. Zeker voor paarden die zwaar worden belast of revalideren zal dit een aanvulling op de dagelijkse verzorging kunnen zijn!