DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

TRM Isopro

In deze blog lichten wij  TRM Isopro 2000 toe. In een eerdere blog lichten wij het belang van elektrolyten toe en hoe belangrijk het is om je paard elektrolyten bij te voeren op dagen dat hij  veel gezweet heeft.

TRM heeft het supplement Isopro 2000 ontwikkeld, dit is een isotonisch elektrolyten supplement. Isotonisch wil zeggen dat het ervoor zorgt dat de cellen dezelfde osmotische waarden houden. Simpel gezegd: het zorgt ervoor dat de hoeveelheid vocht in de cellen en buiten de cellen gelijk kan blijven, de cellen drogen niet uit.

Isopro is een elektrolyten supplement wat dagelijks gegeven kan worden. Intensieve training kan ervoor zorgen dat het paard 40 tot 60 keer zoveel warmte produceert dan wanneer het paard op rust staat. Zo’n grote verhoging van de warmte kan de prestaties van het paard beperken. De belangrijkste manier waarop een paard zijn warmte kwijt kan raken is door te zweten. Zweten zorgt echter niet alleen voor verlies van water, maar ook belangrijke elektrolyten worden door het zweet uitgescheiden. Als deze elektrolyten niet worden aangevuld kan dit ervoor zorgen dat melkzuur wordt opgebouwd in de spieren, tying up, uitdroging, en verminderde prestaties.

Hoe ondersteunen elektrolyten de prestaties van je paard?

Natrium: essentieel voor de werking van spieren, zenuwen en cellen. Belangrijk voor de osmotische beweging in en uit de cellen.
Potassium: werkt samen met natrium op het gebied van de osmotische werking, de spiercontracties en zenuwwerking.
Chloride: is samen met natrium en potassium verantwoordelijk voor de zuurtegraad in de cellen.  Chloride is erg belangrijk voor een goede werking van de nieren.
Calcium: is betrokken bij celmembraanfunctie, bloedstolling en neuromusculaire functies.
Magnesium: is essentieel voor spiercontractie en engerieproductie.
Bicarbonaat: werkt als een buffer om een overschot aan melkzuur te voorkomen.
Sulfaat: verbetert opname van negatief geladen elektrolyten.
Citraat: helpt hij het herstel van de isotonische balans.

Let op dat je bij het voeren van elektrolyten altijd voldoende drinkwater aanbiedt. Doordat elektrolyten zouten zijn zal dit een drinkreactie veroorzaken. We raden ook altijd aan om elektrolyten na de inspanning te geven, om de tekorten weer aan te vullen.