DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

De perfecte crossbeschermer van Lemieux

De crossbeschermers hebben een grote ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen jaren. Met nieuwe technologieën is er steeds meer mogelijk om comfort en optimale bescherming met elkaar te combineren. In deze blog leggen we de werking uit van de Lemieux cross beschermers.

The hard work

Tot een aantal jaar geleden zag je in de eventingsport vooral heel veel beschermers met een stalen plaat. Deze plaat beschermt de pezen tegen trauma van buitenaf, bijvoorbeeld wanneer je paard tijdens een sprong of het grote galopperen met zijn achterbeen zijn eigen voorbeen raakt. De LeMieux Stealth Air XC boot is voorzien van zo’n stalen schaal. Naast goede bescherming is het voor beenbescherming in de eventing ook erg belangrijk dat de temperatuur binnen de peesbeschermer niet te hoog oploopt. Op warme dagen kan de temperatuur onder de beenbescherming oplopen tot 45-50 graden. Veel te warm voor het weefsel, waardoor ernstige schade kan ontstaan. Ventilatie is daarom essentieel.

De Stealth Air XC beschermers zijn uitgevoerd met mesh. Dit ademende materiaal in de schaal zorgt ervoor dat de ventilatie is gewaarborgd. Daarnaast is de beschermer ultra lichtgewicht en waterafstotend. Als de crossbeschermer te veel water opneemt, zowel zweet als het water na het rijden van de watercombinatie wordt deze erg zwaar, wat je paard extra energie gaat kosten.

Responsive Smart Layer

Nieuw in de ontwikkeling van de crossbeschermers is een impact responsive smart layer. Deze laag is opgebouwd uit vrije moleculen. Deze deeltjes blijven flexibel en in hun vrije vorm wanneer er geen druk wordt uitgeoefend. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer je paard stapt, draaft of galoppeert. Bij druk verzamelen de moleculen zich op de plaats van de impact en hierdoor ontstaat er een harde, beschermende laag, juist daar waar het nodig is. Is de extra druk over, dan keren de moleculen direct weer terug naar de oorspronkelijke, flexibele staat met optimale bewegingsvrijheid.

In de LeMieux Stealth Air XC Boots vind je een kleine smart layer die de stalen schaal ondersteunt. De flexibele Shoc Air XC Boots is geheel opgebouwd uit een smart layer. De schokabsorberende laag is heel stevig en kan alle obstakels in de cross doorstaan. Daarnaast staat ook hier ventilatie voorop: aan de buitenzijde vind je luchtgaten en de binnenvoering is van 3D mesh, afgewerkt met katoen voor extra comfort.

Perfecte pasvorm

Verder is het voor een crossbeschermer erg belangrijk dat de pasvorm perfect aansluit. Doe je dit niet dan is de kans groot dat er zand en vuil in de beschermer komt. Door kleine verschuivingen zorgt dit al snel voor schuurplekken of irritaties. De velcro banden aan de beschermer maken het extra makkelijk om de boots goed aan te laten sluiten. Daarnaast kan je erop letten dat er een uitsnede achter de knie vrij wordt gehouden, zodat het been optimaal kan buigen.