DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Cavalor: Detox voor je paard

Terwijl wij in het nieuwe jaar weer vol frisse moet aan onze goede voornemens beginnen, is het voor je paard ook een perfect moment om aan zichzelf te werken. Nu moet jij hier hem natuurlijk een handje bij helpen, maar na een lang wedstrijdseizoen of een topprestatie moet ook het paardenlichaam weer terug in balans komen. Door hier af en toe op te letten zorg je voor een fit en gezond paard, het hele jaar door. In deze blog lees je meer informatie hoe je dit het beste kunt doen.

Detox

Artrose paardNa een intensieve periode is het een goed moment om je paard ruimte te geven om te herstellen, zowel mentaal als fysiek. Het gaat hierbij niet alleen maar om zijn spieren, pezen en gewrichten, maar vooral om het interne stelsel. Door het voer dat we tegenwoordig geven, aangevuld met supplementen, krijgen ook de lever en nieren veel te verwerken.

Het is goed om in gedachte te nemen dat je paard tijdens zware trainingen of wedstrijden ook veel afvalproducten produceert. Een goede ondersteuning in de afbraak van deze afvalproducten is essentieel. Hierbij kan je helpen door je paard een detox behandeling te geven, gericht op het verbeteren van het metabolisme. De organen ondergaan daarmee een reiniging, waardoor je in een nieuw seizoen weer optimaal te kunnen presteren.

 

Natuurlijk dieet

Als je kijkt naar de voeding van je paard, houd dan in de gaten dat je paard van nature een grazer is. Hij gedijt dan ook het best op een natuurlijk, vezelrijk dieet. In het voer dat we tegenwoordig geven zitten veel suikers, zetmeel en supplementen, waardoor het darmsysteem hard moet werken. Kies je voor veel hooi en voer met een hoge concentratie vezels, dan komen de darmen optimaal tot rust. Deze voeding heeft je paard voldoende vetten en vezels, maar het energieniveau blijft laag. Het beste is om bij een detox periode uit gaan van ongeveer zes weken, waarbij je aan het einde wel weer op kunt gaan bouwen.

Wat kan je doen om je paard extra te ondersteunen?

Cavalor heeft een tweetal producten die perfect zijn om je paard te ondersteunen tijdens de detox. Zoals gezegd spelen de darmen een belangrijke rol. Cavalor Vitaflor 365 bevat pre- en probiotica. Deze “goede bacteriën” zorgen er voor dat de micro-organismen in de dikke darm extra goed kunnen verteren. Zie je dat je paard een mooie glanzende vacht krijgt? Dan weet je dat er een goede pH-balans is ontstaan in de darmflora.

Nu bestaat het verteringssysteem niet alleen uit de darmen. Ook de lever speelt een belangrijke rol. Het verwerkt de voedingsstoffen, afvalproducten en toxische verbindingen. Om tot een volledige “reset” te komen zijn rust en herstel van de lever essentieel. Laat daarom (onnodige) supplementen en medicijnen liggen tijdens de herstelperiode. Cavalor Hepato Liq bevat kruiden die de functie van de lever ondersteunen. Je geeft het gemakkelijk in de mond, zo bevorder je de opname in het lichaam.

Optimaal rantsoen

Als je kijkt naar het optimale rantsoen tijdens de rustperiode raden we het volgende aan: 50 liter vers water per dag en 2% van het lichaamsgewicht aan ruwvoer. Daarnaast kan je er voor kiezen om tijdens de 6 weken van detox over te stappen op luzerne. Op deze manier kan je tijdelijk afstappen van je krachtvoer, met suikers en zetmeel. Daarnaast geeft je tot de emmer (2 kg) leeg is 20 gr Cavalor Vitaflor per dag en gedurende 25 dagen 10 ml Hepato Liq per dag.

Sta niet stil

Voor een paard is rust niet hetzelfde als de hele dag op stal staan. Kijk ook hierbij weer naar wat een paard van nature het liefst doet. Tijdens het grazen leggen ze kilometers af. Om het herstel te bevorderen laat je je paard daarom veel buiten. Denk er eens aan om een training te vervangen door een buitenrit of doe wat licht grondwerk.