DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Alles wat je moet weten over verharen

De lente staat weer voor de deur en de dagen worden (gelukkig) weer wat langer. De zon is vaker te zien en zelfs het gras wordt een beetje groener! In deze periode verharen alle paarden ook en verschijnt er weer een gladde dunne vacht. In deze blog lees je alles over het verharen.

Wanneer het lichter wordt laten de winterharen los. Dit komt doordat de hersenen van het paard dan hormonen aanmaken die ervoor zorgen dat het verhaar proces op gang komt. Normaal gesproken is de vacht gewisseld voordat het warmer wordt. Het wisselen van de vacht duurt normaal gesproken bij een gezond paard maximaal twee weken. Wanneer het paard wisselt met de gezondheid kan het ietsje langer duren.

Voeding is namelijk een belangrijk aspect tijdens het verharen. Mineralen zoals koper, zink en mangaan zijn belangrijk tijdens het verharen. Als je paard alleen hooi eet kan het zijn dat het lang duurt voordat de oude winterharen weg zijn. Tevens kan het geven van een lijnzaadolie bijdragen aan een snellere verhaarperiode.

Staat het paard in een dichte stal en komt deze alleen buiten met een warme winterdeken dan heeft het paard natuurlijk een dunnere wintervacht dan een paard die 24/7 buitenstaat. Tevens hebben oudere paarden vaak langer de tijd nodig om door de oude winterharen heen te komen. Dit komt omdat oudere paarden vaker last krijgen van bijvoorbeeld het gebit, de darmfunctie en de hormoonbalans. Door je paard goed in de gaten te houden en te ondersteunen met supplementen kan het verharen sneller gaan!

Heb je je paard deze winter geschoren heb je minder last van de wintervacht en zit je paard eerder in de gladde zomervacht. Zorg wel dat je op tijd stopt met het scheren van de vacht om zo de haren ook de tijd te geven om weer mooi aan te groeien.

Onze tips om de losse haren tegen te gaan:

  • Poets je paard regelmatig met een lekkere rosborstel om de losse haren er af te halen
  • Gebruik een verhaarkam, Epona Shed Flower of Striphair grooming tool om snel de oude haren kwijt te raken
  • Zorg dat je paard goede voeding krijgt zodat de wisseling van de vacht voorspoedig gaat

We hebben de musthaves voor je paard tijdens de verhaarperiode op een rij gezet. Je bekijkt ze hier.