DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

5 voordelen van lijnzaadolie voor je paard

Lijnzaadolie Paard

Lijnzaad is een bekend begrip maar waarom geef je het eigenlijk aan je paard? In deze blog leggen we je uit waarom lijnzaad goed is voor je paard.

Lijnzaad zijn de zaden van vlas. Dit wordt al heel lang gebruikt als grondstof voor het produceren van linnen maar ook bekend als stalbedekking voor je paard. Vroeger werd lijnzaad voornamelijk gebruikt voor de spijsvertering. Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen.

Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras. Vers gras bevat een kleine hoeveelheid olie maar veel omega 3 vetzuren en juist weinig omega 6. Staat je paard niet veel op de wei dan is het bijvoeren van omega 3 vetzuren van groot belang. Deze hebben een ontstekingsremmend effect en ze stimuleren de weerstand en gezondheid.

5 voordelen van lijnzaadolie op een rij

 1. Gezonde spijsvertering
  Doordat lijnzaadolie boordevol omega 3 en omega 6 vetzuren zit, werkt dit zeer positief op de spijsvertering. De olie zorgt voor een zachte en vloeiende darmwand waardoor de darmen goed kunnen blijven werken.
 2. Glanzende vacht
  Door de optimale verhouding omega 3 en 6 zorgt de olie voor een glanzende vacht. De omega 3 is hier voornamelijk verantwoordelijk voor en zorgt ervoor dat het rantsoen in balans blijft.
 3. Helpt bij verharen
  Het verharen bij je paard kost energie en lijnzaadolie kan bijdragen aan een hoger energielevel waardoor de verhaarperiode soepel verloopt. Tevens zorgt lijnzaadolie voor een gezonde vacht.
 4. Ontstekingsremmer
  Lijnzaadolie bevat veel omega 3 vetzuren, ongeveer 40 % tot 60%, welke een ontstekingsremmend effect heeft. Hierdoor kan lijnzaadolie bijdragen aan de genezing van bijvoorbeeld zomereczeem.
 5. Bron van energie
  Is je paard lusteloos en heeft hij een doffe vacht? Lijnzaadolie kan bijdragen aan een verhoging van het energielevel. Door de vetzuren die lijnzaadolie bevat stijgt het energie level bij je paard. Dit zorgt voor een gezonde vacht en een fit paard. Lijnzaadolie kan gegeven worden naast het dagelijkse kracht- en ruwvoer.