DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Elektrolyten

Horse drinking water from bucket.Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn zouten en mineralen die elektrisch geladen impulsen in het lichaam van je paard kunnen doorgeven. Ze spelen dus een grote rol bij zenuwimpulsen en spiercontracties maar zijn nog belangrijker voor de het controleren van de vochtbalans.

Als we het over elektrolyten hebben dan spreken we over de mineralen Natrium, Kalium en Chloride. Daarnaast gaan tevens de mineralen calcium, magnesium en zwavel verloren tijdens het zweten maar deze vallen niet onder de noemer elektrolyten. Deze mineralen zitten in het lichaam van het paard, en zorgen voor een normale zenuw- en spierfunctie en spelen tevens een belangrijke rol bij de vochthuishouding. Een tekort aan elektrolyten kan zorgen voor een disbalans in het lichaam. In principe komt een tekort niet snel voor omdat het is opgenomen in het dagelijks rantsoen van je paard. Echter, wanneer je paard veel vocht verliest door bijvoorbeeld veel zweten, (lang aanhoudende) diarree of nierproblemen kan je paard behoefte hebben aan een aanvulling op de elektrolyten.

Waar zijn elektrolyten te vinden?

Elektrolyten bevinden zich in het vocht in en rondom de cellen en in het bloed. Elektrolyten worden niet opgeslagen in weefsels, de enige minimale reserve welke je paard heeft is te vinden in het maag-darmstelsel.

Waarom zijn elektrolyten zo belangrijk?

 1. Controleren vochtbalans; de vochtbalans van je paard wordt geregeld door elektrolyten die zorgen voor de osmotische druk in de cellen. Daarnaast zorgen elektrolyten voor het dorst mechanisme, de mineralen Na, K, en CL zijn de belangrijkste drijfveer voor de beweging van vocht.
 2. Zuur-base balans; elektrolyten spelen ook een belangrijke rol binnen de zuur-base balans in het lichaam. Wanneer de calcium en magnesium verhouding uit balans is zorgt dit voor kramp en verzuring.
 3. Herstelperiode; Bij een groot verlies aan elektrolyten heeft je paard 2 tot 3 dagen nodig om de elektrolyten huishouding weer op pijl te krijgen. Wanneer je doortraint tijdens de recuperatie periode bereik je het tegenovergestelde effect van je training, de bespiering gaat dan achteruit door het tekort aan elektrolyten. Daarom is het belangrijk om na een intensieve training direct elektrolyten aan te vullen tijdens een intensieve trainingsperiode.

Het is dus van belang je paard bij hoge temperaturen en veel vochtverlies een aanvulling te bieden op de elektrolyten die je paard verliest. Er zijn verschillende elektrolytenpreparaten te koop, al dan niet met toegevoegde glucose. De glucose zorgt ervoor dat de elektrolyten (met name natrium) snel worden opgenomen door het lichaam, waardoor het natrium niveau in het lichaam snel weer op peil is. Over het algemeen bevatten elektrolyten supplementen welke in water opgelost moeten worden dextrose. Laat je dus niet afschrikken door elektrolyten supplement welke als drager glucose bevatten, dit is in dit geval positief! Een drager als bijvoorbeeld luzerne heeft geen functie.

Elektrolyten kunnen door het water of door het voer worden gemend en toegediend.  Check ook voordat je de elektrolyten toedient of dit dagelijks kan worden toegediend, of dat het specifiek na het werk moet worden aangeboden. Toediening na inspanning is het meest logisch, zodat een tekort weer wordt aangevuld. Een overschot aan elektrolyten (dagelijkse toediening) wordt via de urine uitgescheiden en niet opgeslagen in het lichaam.

Let bij toediening van een elektrolytenpreparaat altijd op dat het paard kan beschikken over voldoende (schoon) drinkwater. Het natrium in het elektrolytenpreparaat zorgt er namelijk voor dat de dorstprikkel wordt gestimuleerd, en het paard zal willen drinken, waardoor het paard weer gehydrateerd wordt.

Good to know

 1. Laat eerst je paard drinken alvorens je elektrolyten toedient
 2. Elektrolyten voeren meer dan 2 uur voor de inspanning heeft geen zin, elektrolyten voer je het beste na de inspanning
 3. Kies juist voor een supplement met glucose voor een snelle opneembaarheid via de darm
 4. Keukenzout bevat alleen Natrium en Chloride waardoor het de elektrolyten huishouding nog meer uit balans brengt
 5. Elektrolyten worden niet opgeslagen in weefsels je paard heeft dus geen voorraad om aan te spreken bij groot verlies
 6. Een vloeibaar elektrolyten supplement is beter opneembaar waardoor de dosering vaak lager is dan een poeder
 7. Heb je een moeilijke drinker? Dien dan elektrolyten toe via slobber welke veel water bevat zo krijgt hij toch wat vocht binnen
 8. Laat je niet afschrikken door de grote prijsverschillen maar kijk goed naar de inhoud, bijna alle elektrolyten supplementen komen qua kiloprijs op hetzelfde neer

Klik hier om ons volledige assortiment elektrolyten supplementen te bekijken

Cavalor Electroliq

synov_7d2622fe-7da7-4280-a18c-ec15a39c5923_6

Synovium Electrolytes Q

trm-superlyte

TRM Superlyte

Terug naar: Ingrediënten