DocHorse Blog

DocHorse Blog

It's all about Horses!

Huidschimmel

Bij DocHorse vind je een aantal producten voor het behandelen een huidschimmel bij je paard. In Nederland komen 2 soorten huidschimmels voor Trichophytie en Microsporie (ringworm). Deze 2 schimmelsoorten zijn moeilijk de doden aangezien ze leven in een beschermende huls.

Voornamelijk in de herfst- en winterperiode komen schimmels voor. De vochtige omstandigheden zorgen voor een ideaal leefklimaat voor schimmels.

De incubatietijd van een schimmel is ongeveer 5 weken (tijd tussen de besmetting en eerste symptomen). Je herkent een huidschimmel bij je paard aan grijze rondje plekjes, vaak zijn deze kaal of kan je de haartjes makkelijk verwijderen. Het grijze plekje kan je vaak ook makkelijk verwijderen, hieronder is dan een rood rondje zichtbaar. Deze plekjes zijn als eerst zichtbaar op plekken waar je paard zweet en waar het tuig schuurt, zoals de zadelplek en rondom het hoofdstel. Vervolgens verspreiden deze plekjes zich snel over het hele paardenlichaam. Twijfel je of je paard een huidschimmel heeft schakel dan een dierenarts in om wat haartjes op kweek te zetten. Een huidschimmel jeukt doorgaans niet.

Omdat een huidschimmel zeer besmettelijk is moet je direct actie ondernemen. Was je paard met Imaverol en was tevens al het tuig, borstels en andere spullen welke in contact zijn geweest met je paard inclusief de stalwanden. De schimmel is bij de eerste wasbeurt gedood maar kan zich na enkele dagen weer de kop opsteken omdat de schimmelsporen nog actief zijn. Daarom adviseren wij om je paard om de 4 dagen opnieuw te wassen met Imaverol en dit 4 keer te herhalen. Het tuig kan je vervolgens wassen met Fungatrol zeep.

Terug naar: Aandoeningen